Som roddklubb har Brudpiga RK funnits sedan 1971 men rott har vi gjort i Västanvik sedan längre tillbaks.
Den första kapprodden med kyrkbåt gick i juli 1936. Västanvik tävlade de första åren i lånade båtar då man inte hade någon egen båt. De båtar man använde var Mös´n från Noret och Truga från Övermo.
Anders Lindberg var styrman de första två eller tre åren, sedan Oscar Flygar.
Roddarna tyckte att vinstchanserna i de lånade tunga båtarna var för små och 1943 när Tibble vann med nya båten Kersti beslöts att samla in pengar till en ny egen kyrkbåt.
Ett båthus byggdes och en namntävling utlystes så att nya båten skulle få ett namn. Det vinnande förlaget blev Brudpiga.
Pingstdagen 1944 levererades så byns första egna kyrkbåt, Brudpiga, döpt efter en flat stenhäll vid infarten till Båthusbäcken. Det påstods att Brudpighällan fått sitt namn på grund av att byns karlar satte av sin brud på stenhällen vid i och urlastningen i samband med båtfärden till kyrkan.
Under åren 1944-1949 hade byn ett starkt roddarlag bakom årorna under styrmannen Oscar Flygar och hemförde tre segrar i Leksand och två i Nusnäs.
Gamla Brudpiga innehar fortfarande rekordtiden mellan Fornbybanken och bryggarkajen i Leksand som var dåtidens sträcka. Tiden är 20min och 28 sek.
Under storhetstiden var roddarlaget också på uppvisningsrodder i Stockholm och Göteborg.
När eldsjälen Oscar Flygar gick bort i början på 50-talet sjönk roddintresset i byn med omnejd och rodden dog ut i byn från 1954.
Några år in på 60-talet började Axel Arvidsson tillsammans med Axel Hoback att åter intressera byns ungdomar för kyrkbåtsrodd.
1964 var man med i Leksandsrodden igen och slutade 10: a.
Dessa två entusiaster slutade 1966 och den nya roddgenerationen med Skogs Lars Nilsson tog över träningen från 1967.
Så småningom insåg man att gamla Brudpigabåten inte var konkurrenskraftig längre och en insamling till ny kyrkbåt påbörjades 1969.
Under 1970 skaffades de första tröjorna med Brudpiganamnet på och året efter fick roddarna de första träningsoverallerna med samma Brudpigatryck.
Midsommardagen 1971 levererades den nya båten under stora festligheter. Båten hälsades välkommen till byn och döptes till Brudpiga II.
Det nya båthuset, klart den 25 september 1971, inreddes så att även utriggarbåtar skulle få plats.
Man ansökte om medlemskap i Svenska Roddförbundet och Brudpiga Roddarklubb bildades 1971.
Roddintresset ökade i och med detta och 1972 startades utriggarrodd på initiativ av Ivan Persson och Lars-Åke Pejder.
Under åren 1971-72 deltog klubben med två herrlag vid Leksandrodden, Styrmän var Lars Nilsson (Brudpiga II) och Björn Sandy (Brudpiga I).
På grund av att utriggarbåtar köptes blev båthuset trots utbyggnad för trångt. Lösningen blev att den gamla kyrkbåten köptes av Leksands Hembygdsfond som senare skänkte den till Vikingaskipshallen i Roskilde i Danmark.
I samband med att klubben bildades startade även andra aktiviteter än rodd. Brudpiga deltog i korpfotboll och korphockey.
Tillsammans med Leksands Korporationsförbund ordnades en korpstafett i skidåkning. Det var den 11 mars 1972.
Utriggarrodden startade 1972. På sommaren köptes den första plastsingelscullern av Svenska Roddförbundet och samma år även en utriggad fyra. Året efter köptes ytterligare en plastsingel.
Ivan Persson, Ove Sjöberg och Leif Udd deltog i tränarutbildningar 1973 och Lars Niss, Mats Niss och Rolf Sundh deltog 1-6 januari 1973 på Dalarnas Roddförbunds träningsläger i Leksand --- Brudpigas första aktiva utriggarroddare.
1973 bildades även klubbens första utriggarsektion bestående av Peter Gudmundson, Ove Sjöberg och Leif Udd.
1973-75 tävlade Lars och Mats Niss för Brudpiga RK. 1974 deltog båda på Junior-SM i Farsta där Mats blev 4:a.Året efter blev Mats Niss femma på JSM.
1974 köptes följebåten som fortfarande är i bruk och ytterligare 2 st singelscullers.
1976 –77 fortsatte Mats Niss att tävla både nationellt och även internationellt.
1977 iordningställdes klubbrummet i den nya bagarstugan.
Under några år i slutet på 1970-talet så sjönk intresset för kyrkbåtsrodd och resultaten för herrlaget blev sämre. Dess då bättre gick det i både korphockey och korpfotboll där klubben oftast hade 2 lag med och även vann i såväl fotboll som i hockeyserierna.
Utriggarrodden inriktades på att få ungdomar att börja ro och klubben deltog i tävlingar både lokalt och i Sverige.
1979 började kyrkbåtsrodd för damer och sedan 1980 har Brudpiga haft både dam och herrlag vid alla Leksandsrodder och de flesta andra tävlingar. Styrman för damerna de första tre åren var Lars Nilsson och därefter Örjan Sandy.
I början på 80-talet så hade klubben många ungdomar som rodde i utriggarbåtarna och framgångarna började komma. Det började med att Patrik Lindberg tog brons i singel på ungdoms-SM 1981.
Åren därefter radades framgångarna upp med Patrik Lindberg, Per Pliggen Andersson, Fredrik Jax och Mattias Rapp i spetsen.
1984 tog klubben 5 guld vid USM i Farsta och året efter i Jönköping 1985 blev det ännu bättre, 4 guld och 2 silver, då även Sara Sjögren, Karin Nilsson och Ulrika Modigs-Bertilson tog medaljer.
I mitten av 80-talet byggdes ytterligare ett båthus så att alla utriggarbåtar som inköpts skulle få plats.
Framgångarna fortsatte och vid Junior-WM i Köln 1987 ingick Patrik Lindberg och Per Pliggen Andersson i Sveriges scullerfyra och Mats Niss var ledare för juniorerna.
Året efter vid Junior-WM i Milano så rodde Patrik och Pliggen dubbelsculler. Även då var Mats Niss ledare.
Framgångarna på ungdoms och juniorsidan fortsatte de följande åren och även på seniorsidan genom Patrik Lindberg, Per Pliggen Andersson och Mattias Rapp med flera. Patrik blev klubbens förste Nordiske Mästare 1988
Brudpiga blev en av Sveriges framgångsrikaste klubbar och det fortsatte till mitten av 90-talet.
Per Andersson blev klubbens förste olympiska deltagare då han 1992 rodde Dubbel vid OS i Barcelona.
På kyrkbåtssidan hade Brudpigas herrlag långsamt blivit bättre under senare delen av 80-talet. När Mats Niss tog över som styrman efter Lars Nilsson kom första seger i Leksandsrodden 1990. Efter det dominerade Brudpiga Stora Siljansrodden under många år på herrsidan.
Vårt damlag utvecklades också och med styrmännen Lars Nilsson och Lars Niss blev placeringarna bättre och bättre och damlaget vann första gången i Leksand 1993.
Brudpiga dominerade kyrkbåtstävlingarna både på dam och herrsidan under 90-talet.
Klubben började samla in pengar till en ny kyrkbåt och 1996 levererades Brudpiga 3.
1998 arrangerade klubben det första Leksand Rowing Race, de första åren tillsammans med Hjortnäs. Initiativtagare var Per ”Pliggen” Andersson.
En skidsektion startades under senare delen av 90-talet med inriktning på Vasaloppsåkare.
Under 2000-talet har klubben utvidgat sin verksamhet ytterligare med en cykelsektion. Klubbens cyklister var under några år mycket framgångsrika på veteran SM fler åkare blev uttagna att representera Sverige på Veteran NM.
2007 vann Jonas Eriksson Solleröloppets seniorklass och Christer Ohlsson tog silver på veteran VM i tempo.
I Lassi Karonen fick klubben en utriggarroddare av världsklass som under sina aktiva år mellan 2003 och 2013 vann 20 st. SM guld i singel, dubbel och scullerfyra. Det blev även 2 st. OS finaler med en 6:e plats i Beijing och en 4:e plats i London. Även ett EM silver i singel hann Lassi med.
2006 vann Isabella Niss Junior-SM i singel 2006.
2009 hade klubben 6 st. skidåkare bland de 1000 bästa på Vasaloppet.
2010 startade en ny segersvit för herrlaget i Leksandsrodden.
2012 vann klubben alla 3 sculler guld på SM, silver, dubbel och scullerfyra.
Under senhösten 2012 påbörjade klubben bygget av Roddens Hus, som ritades av Daniel Boberg. Budgeten på 2.9 miljoner räckte och huset började användas i februari 2014.
Invigning skedde i maj.
2013 arrangerade klubben SM på roddmaskin i Falun.
2018 representerade Marcus Daniels Sverige under JVM i Tjeckien
2019 vann damlaget sin 17:e raka seger i Leksandsrodden och herrlagets seger i samma tävling gjorde laget till det segerrikaste laget sedan starten 1936.
2020 och 2021 hämmade verksamheten kraftigt av Corona epidemien, de flesta tävlingarna blev inställda
Skrivet av: Lars och Mats Niss